EN

Συνέδριο BnB Guest 2020 - Στατιστικά Airbnb για την Ελλάδα το 2019

Sparrow-Συνέδριο BnB Guest 2020 - Στατιστικά Airbnb για την Ελλάδα το 2019

Η ομάδα της Sparrow βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο BnB Guest Conference που έλαβε μέρος στο Divani Caravel Hotel στις 25 & 26 Ιανουαρίου, του μοναδικού conference για την Οικονομία Διαμοιρασμού & τη Βραχυχρόνια Μίσθωση με αθρόα συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου.

Μια από τις ομιλήτριες την πρώτη ημέρα του conference ήταν η Aimee Trusler, International Sales Manager της AirDNA.  Η AirDNA είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από πλευράς δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς συλλέγει καθημερινά όλες τις κρατήσεις και τις τιμές από περισσότερα από 5.000.000 ακίνητα που είναι καταχωρημένα στην Airbnb και την HomeAway και σύντομα θα αναλύει data και από την Booking.com.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Trusler ανέλυσε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα όπως αυτά προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Airbnb και της HomeAway.

Οι 10 καλύτερες γειτονιές της Αθήνας με την καλύτερη αύξηση εισοδήματος

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, όσον αφορά το έσοδο ανά ακίνητο (RevPAR)  σε συνδυασμό με την πληρότητα, το Ζάππειο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι στην κορυφή του πίνακα με $84 ημερήσιο κόστος διανυκτέρευσης (περίπου €75) συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά που το κόστος διανυκτέρευσης ήταν €58.  Δεύτερο κατατάσσεται το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας με $82 κόστος διανυκτέρευσης (περίπου €73), σε σύγκριση με το 2018 που ήταν τρίτο στην σχετική κατάταξη και με κόστος διανυκτέρευσης €52.58 και τρίτη στην κατάταξη η Ακρόπολη με $84 κόστος διανυκτέρευσης (περίπου €75) σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν δεύτερη στην κατάταξη με €54.27 κόστος διανυκτέρευσης.

Top_10_neighbourhoods_by_RevPAR
Athens: Top 10 neighbourhoods by RevPAR

Ποσοστά και αριθμός καταλυμάτων στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα, από τα 12.213 διαθέσιμα καταλύματα στην Αθήνα, το 21% είναι hosts που διαχειρίζονται πάνω από ένα κατάλυμα, το 49% είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το 49% ήταν ενοικιασμένα για λιγότερο από 90 ημέρες το χρόνο.

Active-Rentals-in-Athens
Active Rentals in Athens

Ποσοστά κρατήσεων

Κοιτώντας τα σχετικά στοιχεία εκτός Αθηνών, η Άνδρος, στην κατηγορία των καταλυμάτων που έχουν ενοικιαστεί από 1-3 μήνες τον τελευταίο χρόνο έρχεται πρώτη με ποσοστό 87%.  Ακολουθούν με την εξής σειρά η Λέσβος με 83%, η Θεσσαλονίκη με 54%, η Καβάλα με 80% και η Νάξος και Μικρές Κυκλάδες με 73%.  Η Αθήνα στη σχετική κατηγορία έχει ποσοστό 49%.

Occupancy-Rates
Occupancy Rates

Βαθμός ικανοποίησης επισκεπτών

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεξε τη βραχυχρόνια μίσθωση για τις διακοπές του αυξήθηκε μεταξύ του 2018 και του 2019.  Στον αντίποδα, ο βαθμός ικανοποίησης μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στοιχείο που υποδεικνύει ότι οι απαιτήσεις των επίδοξων επισκεπτών αυξάνονται και η στροφή προς πιο επαγγελματικές υπηρεσίες είναι ενδεδειγμένες.

Σύμφωνα με την κα Trusler “ Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η ζήτηση για βραχυπρόθεσμα καταλύματα αυξάνεται. Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έμεινε σε βραχυπρόθεσμα καταλύματα τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με το 2017 και το 2018 … Γι’ αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό να χτίσετε το brand σας.

STR-Satisfaction-2018
STR Satisfaction 2018

Airbnb και HomeAway: αριθμοί καταλυμάτων στην Ελλάδα

Όσον αφορά τον αριθμό καταλυμάτων στην Ελλάδα μεταξύ της Airbnb και της HomeAway όπως και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος η Κρήτη είναι μακράν πρώτη στη λίστα και στις δύο πλατφόρμες ακολουθούμενη από την  Αθήνα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και την Κέρκυρα στην τρίτη.

Συγκεκριμένα τα ενεργά καταλύματα στην Αθήνα και στις δύο πλατφόρμες (Airbnb και HomeAway) ξεπερνάνε τα 13.634 με 12.213 καταλύματα στην Airbnb και 1.421 καταλύματα στη HomeAway.

Σχετικά με την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα, η κα Trusler είπε ότι η Ελληνική πρωτεύουσα ακόμα θεωρείται μια καλή αγορά για να ξεκινήσει κάποιος βραχυχρόνια μίσθωση, διατηρώντας τον βαθμό “Α” ως βαθμολογία αγοράς με το 92% των καταλυμάτων να είναι ολόκληρα διαμερίσματα προς ενοικίαση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που το ποσοστό ήταν στο 88%.

“Η Αθήνα έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην εξειδίκευση… Αυτό σημαίνει να υπάρχει διαθεσιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας να ξεκινάει τουλάχιστον από το 50%, άρα οι κρατήσεις ημερολογιακά να ξεπερνάνε το μισό του έτους.”

Top-10-Cities-for-Airbnb-and-HomeAway-Greece
Top 10 Cities for Airbnb and HomeAway Greece

Οι 5 περιοχές της Ελλάδας με την μεγαλύτερη ανάπτυξη

Για άλλη μια χρονιά παρουσιάστηκαν με στατιστικά οι 5 περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων ανά ακίνητο (RevPAR Increase).  Η Άνδρος έρχεται πρώτη με 25.02%, δεύτερη η Λέσβος με 19.05%, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 14.18%, η Καβάλα με 4.28% και τέλος η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες με 3.77%.

Σύμφωνα με την κα Trusler “οι περιοχές με μεγάλη ανάπτυξη αυτή τη χρονιά είναι τελείως διαφορετικές με την προηγούμενη χρονιά και αυτό μας δείχνει πόσο ραγδαία αναπτύσσεται η βιομηχανία της βραχυχρόνιας μίσθωσης…. Αυτές τις περιοχές μπορεί να μην τις είχατε καν σκεφτεί αλλά βλέπουμε ότι έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τον τελευταίο χρόνο.”

“Οπότε όταν μιλάμε για κορεσμό της αγοράς στην Ελλάδα, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλη η αγορά είναι κορεσμένη.  Αυτό που μπορεί να σημαίνει είναι ότι οι κορυφαίες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αθήνα, αναπτύσσονται γρηγορότερα από την ζήτηση…. Τώρα είναι η ευκαιρία σας να αναγνωρίσετε άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπου μπορείτε να επενδύσετε και να προλάβετε τον ανταγωνισμό πριν τον κορεσμό”.

Top-5-Cities-by-RevPAR
Top 5 Markets by RevPAR

Αύξηση καταλυμάτων στην Ελλάδα – μείωση τιμών και πληρότητας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό προσφερόμενων καταλυμάτων και αύξηση των διανυκτερεύσεων, ταυτόχρονα υπάρχει μείωση της πληρότητας και των εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, τα διαθέσιμα καταλύματα αυξήθηκαν από 76.369 σε 94.592, μια αύξηση της τάξης του 23.9%, ενώ ταυτόχρονα η πληρότητα μειώθηκε κατά 15% από 45.4% σε 38.6% και το εισόδημα ανά ακίνητο (RevPAR – Revenue per Active Rental) μειώθηκε από €47.98 σε €43.46, μείωση της τάξης του 9.4%.  Τέλος, το μέσο ημερήσιο μίσθωμα αυξήθηκε κατά 6.5% από τα €105.62 στα €112.48.

Σύμφωνα με την κα Trusler “Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, οδεύοντας προς τον κορεσμό της αγοράς, μια ένδειξη ότι η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης.  Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αλλά σημαίνει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπάρχουν ακόμα πιο “επαγγελματικές” καταχωρίσεις και να παρέχεται μια καλύτερη εξυπηρέτηση και μια συνολική εμπειρία επισκέπτη για να καταφέρετε να ξεχωρίσετε σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά.”

Greece-Metrics-2019
Greece Metrics 2019