Μέχρι σήμερα, η επικρατούσα άποψη στον τουριστικό κλάδο, ήταν ότι η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων (ή του Airbnb όπως λέγεται συχνά) πλήττει τα ξενοδοχεία. Η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών ομίλων αντιτάσσονται στην εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με την αιτιολογία ότι αυτή γίνεται με άναρχο και ανεξέλεγκτο τρόπο, προκαλώντας ζημιά στο τουρισμό της χώρας και στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Οι αριθμοί όμως λένε ακριβώς το αντίθετο: τα ξενοδοχεία δεν βγαίνουν χαμένα.
Τι λένε τα επίσημα στοιχεία
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον τουρισμό, κατά το εννιάμηνο του 2018, το μέσο ημερήσιο εισόδημα των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ανάλογη αύξηση της τάξεως του 9% σημειώθηκε και όσον αφορά το μέσο εισόδημα ανά δωμάτιο, ενώ άνοδο κατά 1,2% σημείωσε και η πληρότητα. Την ίδια ώρα το 2018 το μέσο ημερήσιο έσοδο από βραχυχρόνιες μισθώσεις σημείωσε σημαντική μείωση κατά 17%, μείωση που αποδίδεται στην μεγάλη αύξηση της προσφοράς διαμερισμάτων.
Από τα παραπάνω νούμερα βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα εισοδήματα των ξενοδοχειακών αλυσίδων όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντιθέτως αυξάνονται, παρά την διαρκώς αυξανόμενη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χάρη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει αυξηθεί η προσφορά των διαθέσιμων καταλυμάτων και ως αποτέλεσμα έχει αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα, προσελκύοντας κόσμο που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα επέλεγαν την Ελλάδα ως προορισμό αφού τώρα υπάρχει ως επιλογή πληθώρα βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αρκετά φθηνές τιμές σε σύγκριση με δωμάτια ξενοδοχείων.
Ταυτόχρονα, τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατέγραψαν κατά μέσο όρο πτωτική πορεία το 2018 λόγω της αυξημένης προσφοράς. Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, αναλύει σε καθημερινή βάση όλες τις ενεργές αγγελίες στο Airbnb, αλλά και το HomeAway, στο τέλος του 2018, το μέσο ημερήσιο έσοδα στην Ελλάδα για βραχυχρόνιες μισθώσεις είχε καταγράψει ετήσια πτώση της τάξεως του 17%, σε 126,4 ευρώ.
Σε συνδυασμό με την πληρότητα, δηλαδή το αριθμό των ημερών που είναι μισθωμένο το κάθε ακίνητο, τότε το μέσο εισόδημα κατέγραψε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 28%, και δη στα 58 ευρώ, από 81 ευρώ που βρισκόταν στο τέλος του 2017. Πιο αναλυτικά, στο σύνολο των 72.144 καταλυμάτων που διατίθενται στη χώρα προς βραχυχρόνια μίσθωση, η πληρότητα υποχώρησε στο 46% από 52,7%.
Συμπεράσματα
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι η μεγάλη προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει πλήξει κατά βάση την συγκεκριμένη αγορά, παρά τα ξενοδοχεία, τα οποία συνέχισαν την ανοδική τους πορεία.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, αναγνωρίζοντας την επενδυτική ευκαιρία που προσφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος. Αυτή η τάση ενισχύει και το επιχείρημα όσων ισχυρίζονται ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα οδεύσει προς μια περισσότερο επαγγελματική διαχείριση, συγκριτικά με σήμερα.